Hlavné menu

21.08.2014

Minister spomínal na rok 1968

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter si na okupáciu Československa vojskami Varšavskej zmluvy zaspomínal na výstave. Udalosti z 21. augusta 1968 zdokumentoval svetoznámy fotograf Ladislav Bielik.
 

„Osobne to obdobie hodnotím ako prerušenú pieseň, ktorá bola prerušená veľmi násilným vstupom vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Proces, ktorý Alexander Dubček začal, preto nemohol byť dokončený. Dnes môžeme polemizovať a baviť sa o tom, čo by bolo keby, ale som presvedčený, že práve toto obdobie v značnej miere pomohlo k tomu, že nakoniec mohol byť rok 1989 a následný vývoj, i keď celý ten vývoj je potrebné hodnotiť aj s mnohými chybami a omylmi.“

Výstava fotografií Ladislava Bielika vo foyeri Univerzity Komenského v Bratislave ponúka návštevníkom pohľad na okupáciu z bezprostrednej blízkosti. Jej súčasťou je aj svetoznáma fotografia „Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom“.

Okrem fotografií si môžu návštevníci všimnúť priamo na historickej budove univerzity zrekonštruované nápisy, ktoré v dňoch okupácie upozornili na jej nezmyselné obete. Nápis „Tu zabili ruskí okupanti 17 ročné dievča“ pripomína smrť Danky Košanovej a ďalší „Táto strela zabila 40 ročného muža“ zabitie kapitána Dunajplavby Jána Holíka. Obidvoch, spolu so Stanislavom Sivákom, usmrtila 21. 8. 1968 paľba priamo na schodoch Univerzity Komenského v Bratislave.

 
 

Partners

ESF Portál voľných pracovných miest Stránky rodovej rovnosti, rovnosti príležitosti a postavenie žien logo skrátená práca EURES odkaz na www.detstvobeznasilia.gov.sk